Col·lecció Sala Losdijck

La imatge perduda. 

El Vilassar de fa cent anys en cent imatges

Les cent imatges d’aquesta exposició reprodueixen la identitat del Vilassar de fa més d’un segle. Notareu la diferència entre la imatge d’una postal preparada per circular (amb tota la bellesa que ha de recrear per tenir un bon rendiment comercial) i la imatge del fotògraf sensibilitzat com a testimoni d’una època amb tota la seva realitat.

Al poble, fa un centenar d’anys, potser hi havia dues o tres càmeres fotogràfiques, bona mostra d’això n’és l’escassetat d’imatges i de còpies d’aquestes.

Després arribaren a Vilassar els grans editors i fotògrafs del país al mateix temps que es normalitzava la tramesa de postals com a mitjà de comunicació.

El Vilassar de 1900 és un poble ple de fàbriques de teixits, carrers de cases de cos, velles masies pageses i unes poques torres d’estiueig. Amb el pas dels anys, Vilassar ha anat evolucionant, però les fotografies d’aquesta exposició ens permetran reviure aquell municipi de poc més de tres mil vilassarencs.

Blanca Berlin

Col·lecció Sala Losdijck

Tot comença amb una troballa ara farà quaranta anys. A la plaça Reial de Barcelona, Joan Sala i Grau descobreix una postal del seu carrer de Vilassar de Dalt, i davant d’aquest fet que considera “quasi un miracle” comença el desig col·leccionista d’imatges històriques.

Tot i iniciar-se com un recull centrat majoritàriament en instantànies de Vilassar de Dalt, la cerca s’amplia per inèrcia als territoris adjacents i creix fins a assolir una notable quantitat que permet la creació d’un llibre: La Imatge Perduda. Anys més tard, es publica un segon llibre: Arran del Camí Ral.

Lluny d’aturar-se aquí, aquesta col·lecció té continuïtat amb la família Sala-Vilà, segona i tercera generació, amb l’objectiu de fer-la créixer i no menys important amb la seva indexació, referenciació, digitalització i preservació. Es consolida, així, la Col·lecció Sala Losdijck i amb ella, es referma la voluntat de donar a conèixer tan ric patrimoni cultural i històric del territori fent-lo accessible ara també a través d’Instagram: @laimatgeperduda.

 

Amb el suport de: