Rubén H. Bermúdez

Y tú, ¿por qué eres negro?

En “Y tú, ¿por qué eres negro?”, Rubén H. Bermúdez qüestiona la construcció de la negritud com a força política a Espanya a partir de la seva pròpia biografia.

El projecte s’inicia com un llibre de fotografia i una exposició, on les imatges preses per l’autor es barregen amb elements de la cultura popular, converses i elements simbòlics de la seva vida. “Y tú, ¿por qué eres negro?” és una invitació a compartir experiències i promoure un diàleg sobre qüestions identitàries en ambdós països ibèrics, a la llum de les realitats socials i demogràfiques contemporànies.

Aquesta exposició es va mostrar en espais com CaixaForum de Madrid i Barcelona, la Biennal de Fotografia de Bamako i el Festival Circulations de París. Posteriorment, a aquesta primera obra es va sumar el llargmetratge “A todos nos gusta el plátano”, amb imatges preses per set afrodescendents a Espanya. La pel·lícula va ser reconeguda amb tres premis (Jurat, Públic i Jove) en el festival de cinema documental Documenta Madrid 2021.​

Blanca Berlin

Rubén H. Bermúdez (Móstoles, Madrid)

És fotògraf, dissenyador i professor. Es va formar a l’Escola de Fotografia EFTI. Gràcies a la beca Fotopres de la Fundació La Caixa, Bermúdez va tenir l’oportunitat de realitzar el llibre de fotografia Y tu, ¿Por qué eres negro? (2017), en què resumeix les principals característiques de la seva pràctica artística. La seva obra ha estat exposada en diferents espais, com el Museu Nacional Reina Sofia, i en esdeveniments com els Rencontres de Bamako / Biennal Africana de Fotografia, i ha estat adquirida per la Col·lecció d’Art Contemporani de la Comunitat de Madrid, dipositada al centre CA2M.

Una nova versió del projecte es va presentar el 2023 al Festival PhotoIreland i a la Galeria Rampa de Porto. El 2021 va realitzar el seu primer llargmetratge, «A todos nos gusta el plátano», que va obtenir diversos premis a Documenta Madrid 2021. És cofundador del col·lectiu AfroConciencia, un grup de reflexió i acció col·lectiva que busca empoderar els afrodescendents promocionant i motivant el seu paper com a agents de transformació social, i és corresponsable del Centre Cultural Espai Afro de Madrid.

Fotografía de © Carol Caicedo

Amb la col·laboració de

Amb el suport de: