Mike Brodie

A Period Of Juvenile Prosperity
Sala Rajolers

Gairebé des del principi dels ferrocarrils, hi ha hagut persones que han viatjat en ells il·legalment. Alguns historiadors citen el final de la Guerra Civil dels Estats Units com l’origen d’aquesta pràctica, ja que els soldats, sovint desemparats, van saltar als trens de càrrega per a tornar a casa. Les crisis financeres i els desastres econòmics també precipiten el moviment: els rodamons van viatjar en trens a la recerca de treball després del Pànic de 1893 i durant la Gran Depressió. No obstant això, les raons per a viatjar amb tren no sempre són tan simples. Molt abans de l’automòbil i de les autopistes, muntar en un vagó sense bitllet prometia fuita i redempció.

Aquí, en els marges de la societat, era possible trencar regles i convencions, o almenys evitar enfrontar-se a elles regularment. Viatjar en un tren de càrrega, sense invitació, és una petita rebel·lió, i tal vegada no és sorprenent que el fotògraf Mike Brodie hagi anomenat al seu projecte que documenta als viatgers del tren del segle XXI “A Period of Juvenile Prosperity”. Aquí hi ha ironia: en el segle XXI, els ferrocarrils nord-americans estan cada vegada més allunyats del públic, cada vegada més protegits per tanques, cambres i guàrdies de seguretat.

Malgrat això, aquestes companyies de transport altament regimentadas continuen sent un refugi il·lícit per a molts. Una cultura vibrant que rebutja l’autoritat encara troba la seva llar en un sistema que es basa en el principi d’autoritat.

Blanca Berlin

Mike Brodie, conegut pel sobrenom de “Polaroid Kidd”, va néixer el 5 d’abril de 1985 als Estats Units, a la ciutat de Mesa, en l’estat d’Arizona. Brodie va començar a viatjar en trens en 2002 a l’edat de 17 anys, on es va enamorar de la cultura que anomenaven “train-hopping”. Va ser en 2004 quan un amic li va regalar una cambra Polaroid, i va començar a fotografiar els seus viatges sense la pretensió de convertir-se en artista. Brodie va recórrer 200,000 milles amb tren per tot els Estats Units mentre acumulava fotografies durant els següents quatre anys preses amb una Nikon F3, creant així una col·lecció autodidacta de viatges pels Estats Units.

Va ser en 2008 quan va rebre el Premi Baum per a artistes emergents d’Amèrica, publicant posteriorment el llibre “A Period of Juvenile Prosperity” amb fotografies preses durant aquests anys, sent un dels millors fotolibros de 2013 i també va realitzar diferents exposicions. Mai va abandonar el seu amor per la fotografia, però va fer una pausa per a treballar com a mecànic dièsel i camioner, sent un treballador, viatger i esplèndid fotògraf.

ridindirtyface.com

Amb la col·laboració de Fujifilm

Amb el suport de: