Xiaoxiao Xu

The Way to the Golden Mountain
Cal Garbat, Patio

Dedicat a la meva ciutat natal.

En 1999 vaig ser adolescent quan em vaig traslladar de la Xina als Països Baixos. El 2009 vaig tornar a la ciutat d’on vinc.

Wenzhou és una gran ciutat portuària de la província oriental de Zhejiang amb una població de tres milions d’habitants. Em van aclaparar els canvis i la combinació de records i experiències contemporànies.

En 2013 vaig viatjar fins i tot més a prop de les meves arrels, aquesta vegada a les ciutats d’emigració al voltant de Wenzhou, una regió des de la qual molts dels immigrants xinesos als Països Baixos vénen i al poble on vaig néixer.

Des de la dècada de 1960 fins a la dècada de 1980, els residents es van traslladar a Europa principalment per raons econòmiques. Van alimentar el somni de la “muntanya daurada” enviant diners a casa sense explicar el treball dur i les llargues hores de treball a l’estranger. Inspirat pel somni d’una vida millor, la majoria dels joves han abandonat les ciutats d’emigració. Vaig fer fotos d’aquells que es van quedar enrere i dels seus voltants. Al mateix temps, vaig investigar els records de la meva infància. El resultat és molt personal i, no obstant això, universal al mateix temps.

Les dues sèries estan incloses en aquest llibre, com un homenatge al lloc on vaig néixer i vaig créixer parcialment, després el vaig deixar i finalment el vaig redescobrir i abraçar.

Xiaoxiao Xu (1984, CN) va néixer al sud-est de Qingtian, Xina. Quan era adolescent, va emigrar als Països Baixos i va passar la meitat de la seva vida aquí, fet que va canviar la seva visió de la Xina.

Com a artista, la seva obra és molt fluida i difícil de classificar, ja que és alhora intern i extern. La seva fotografia també és difícil de col·locar; tria disparar ubicacions, persones i objectes d’una manera que desafia les percepcions dels espectadors i aconsegueix generar confusió i transmetre sentiments d’alienació. Sense divorciar-se de la seva història personal, en la seva obra Xu, aconsegueix crear un equilibri còmode entre els seus orígens i la seva vida actual.

Es va graduar cum laude a l’Acadèmia de Foto d’Amsterdam el 2009, i ha publicat quatre llibres de fotos des del 2014, incloent The Way to the Golden Mountain (2014), Aeronautics in the Backyard (2016), Watering my Horse by a Spring at the Foot of the Long Wall (2020), i Shooting the Tiger (2022).

xiaoxiaoxu.com

@xiaoxiao_xu_

Amb la col·laboració de Casa Asia