Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni

Umana Natura
Sala 3 cal Garbat

Hi ha connexions entre totes les formes de vida que ens permeten percebre la sincronia i diacronia entre els camins de vida dels mons animal, humà i vegetal. Hi ha línies de temps que, encara que segueixen cicles de diferents durades, s’uneixen en la dimensió del present. Mentre que les conseqüències del canvi climàtic cada vegada més evident estan alterant l’equilibri del planeta, viatgem a una regió encara verge i presenciem una increïble resistència natural. Aquesta recerca desencadena un curtcircuit entre l’existència aparentment perpètua de la naturalesa ancestral i la transitorietat dels éssers humans, i convida a reflexionar sobre la percepció del canvi, el naixement, la mutació i la mort.

Caimi & Piccinni han construït la seva recerca visual en forma de díptics, per a convidar al/l’ observador/a a qüestionar les connexions i contrastos entre els microcosmos que habiten la naturalesa, centrant-nos en un territori únic a Europa, Umbria, conegut per la seva biodiversitat i condicions climàtiques específiques. Una terra dura i pura que revela boscos pristins i éssers humans centenaris, on el temps sembla tenir les seves arrels més profundes i és possible percebre l’equilibri original ara rar. On “res ve del no-res” i els ressons dels ancestres encara ressonen.

Centrar-se en existències simples i documentar aquests microcosmos és un instrument per a crear consciència sobre una forma diferent de concebre el creixement i el desenvolupament, obrint el camí a la reflexió sobre noves perspectives per a construir el futur.

Blanca Berlin

Jean-Marc Caimi i Valentina Piccinni col·laboren des de 2013 en projectes de fotografia documental i personal. Centren la seva atenció en temes contemporanis, amb una atenció especial als aspectes humans de cada història. Les seves obres apareixen regularment a la premsa i mitjans de comunicació a tot el món: The Guardian, Die Zeit, Financial Times, Geo, Der Spiegel, Le Monde, Libération, Vogue, Internazionale, Wired, GQ, Newsweek, The Sunday Times i molts altres. Han rebut diversos premis com ara Planches Contact + Photo4Food, el Premi ISPA, el Premi del Festival Sistema “Reset”, la Beca PHmuseum Of Humanity, el Premi Sony World Photography, el Premi Istanbul Photo Book, la Beca Gomma. Són exhibides arreu d’Europa i Àsia en galeries i festivals: Biennale Für Aktuelle Fotografie, Delhi Photo Festival, Lumix Festival, International Month of Photojournalism, Sì Fest, Phest, Voies Off i molts altres. Fins ara han publicat sis llibres, dels quals ‘Fastidiosa’ (per a Overlapse) i ‘En Présence De L’Absence’ (per a Éditions Bessard) són els més recents. Anteriorment van publicar la trilogia sobre ciutats en transició, que inclou “Güle Güle” sobre Istanbul, “Forcella” centrat a Nàpols i “RHOME”, que va ser seleccionat al Premi PHotoESPANA al millor fotollibre de l’any 2019. “Güle Güle” va rebre una menció especial al Premi Kassel Dummy Book 2019 i va ser finalista al Premi Luma Rencontres Dummy Book a Arles i va ser seleccionat al Premi del Llibre d’Autor d’Arles 2020 i al Premi Nadar 2020.