La casa de la portera

Estem vivint moments on el queer està experimentant un procés de normalització – fins i tot de banalització – que genera gran controvèrsia entre la comunitat LGBTIQ+. “La casa de la portera” de Raúl Hidalgo, és una oportunitat per a gaudir d’un projecte queer totalment autèntic. Des de la seva gènesi, localització, protagonistes, objectius… Allunyat completament de la ‘cultura de l’espectacle’, que denunciava Guy Debord, ja en els anys seixanta.

La casa de la portera” abraça el gènere de la fotografia intimista. Així com Larry Clark, va retratar en blanc i negre el seu món més personal en Tulsa, Raúl ens ofereix una mirada al queer des de dins, des de la seva pròpia experiència i pertinença al col·lectiu.

La senzillesa de les imatges -moltes d’elles gairebé minimalistes- sense artifici, ni escenografies, deleguen tot el protagonisme a la figura/mirada de la persona, perquè són persones reals. No són models posant per a la idea d’un fotògraf, aquí el fotògraf de manera totalment altruista dona tot el protagonisme a la persona que tenim davant, posant només de la seva part la llum i la foscor. Usant el clarobscur, gairebé a manera de demiürg, en la cerca de l’autenticitat. Sense estereotips, clixés ni res a ocultar.

Entenent el seu art com una eina per al canvi i la transformació social.

Raúl Hidalgo

Barcelona

Especialitzat en retrats, treballa sempre en analògic i li agrada tot el procés de la fotografia química.

El seu treball és intimista i amb un rerefons poètic; s’inspira sobretot al cinema, en autors com Pasolini, Bergman, Yasujiro Ozu, entre altres. La majoria dels seus retrats són a la comunitat LGBTQ+, artistes i amics. Un dels seus projectes més destacats és “Shot by shot”, on retrata a coneguts i fotògrafs i directors de cinema com Greg Gorman, Bob Gruen, Sakiko Nomura, Jonas Mekas, Isabel Coixet…

Ha publicat en revistes de moda i en diversos magazins d’art. Ha realitzat diverses exposicions i té obra en la col·lecció permanent del XCèntric. En el 2021 llança el seu projecte més personal “Desde el silencio”, on parla de la perduda imparable de la seva capacitat auditiva.

En el 2022 cofunda el col·lectiu BLEACH juntament amb Alex Domènech, amb el qual abordaran, en forma de publicacions, temàtiques relacionades amb la identitat i les dissidències en l’entorn LGTBIQ+.

Torroella de Montgrí

www.museudelamediterrania.cat

Inauguració: Divendres 2 de setembre a les 18:30 h