HeghDI’ vem ghaH, tu’lu’ Dinosaur

El dinosaure és una important icona cultural, que substitueix el mite del dragó de les civilitzacions ancestrals.

Culturalment parlant, els dinosaures ocupen una posició intermèdia entre els animals reals (tigres o elefants) i els imaginaris (unicorns o sirenes). No són reals, però ho van ser. Van pertànyer al món natural fa milions d’anys i avui ens obsessionem per fer-los reviure: mitjançant la clonació de Jurassic Park, amb les rèpliques que trobem als parcs d’entreteniment i amb els fòssils de les reconstruccions paleontològiques.

El dinosaure constitueix l’animal totèmic de la modernitat i segons la ciència-ficció el seu llinatge ha donat lloc a dues espècies d’humanoides: els klíngon i els reptilians.

La dinosaurologia ha esdevingut així un terreny fèrtil per debatre tant la representació de la natura com la natura de la representació. Fotografiar dinosaures fa reviure el conflicte de la realitat amb la il·lusió. 

Joan Fontcuberta

Barcelona

Joan Fontcuberta (Barcelona, ​​​​1955) ha desenvolupat una activitat plural al món de la fotografia com a creador, docent, crític, comissari d’exposicions i historiador. Professor visitant a universitats d’Espanya, França, Gran Bretanya i Estats Units, col·labora amb regularitat en publicacions especialitzades.

La seva obra s’ha exposat en museus de tot el món com el MoMA de Nova York, Art Institute de Chicago, IVAM de València, FOAM d’Amsterdam, MEP de París o Science Museum de Londres i ha estat adquirida per nombroses col·leccions públiques. El 2013 va rebre el Premi Hasselblad i el 2022 ha rebut el títol de Doctor Honoris Causa per la Universitat de París VIII.