TALLER DE FOTOGRAFIA ESTENOPEICA I FOTOGRAMA, amb ILAN WOLFF

DISSABTE 25 setembre: 10h00 – 14h00, 16h00 – 20h00 i DIUMENGE 26 setembre: 10h00 – 14h00

Localització: Escola Joan Maragall

 

La Cambra Obscura és un instrument òptic capaç de projectar una imatge en una superfície interior.  Des de l’antiguitat, s’ha utilitzat com una eina útil per profunditzar en el coneixement i molts pintors la van utilitzar com a recurs creatiu. Amb el descobriment de materials sensibles a la llum, la cambra obscura es va convertir en el que avui anomenem càmera estenopeica o Pinhole, la precursora de la càmera fotogràfica actual.

Investigant de nou els orígens i principis bàsics de la fotografia, Wolff va trobar una altra via més experimental en els fotogrames de W.H. Talbot i Anna Atkins. Combina els dos procediments, càmera estenopeica i fotograma, el que anomenem estenograma. Això permet interactuar amb les imatges projectades i amb els objectes situats sobre el negatiu o inclús mitjançant la seva pròpia silueta.

ILAN WOLFF I LA SEVA TRAJECTÒRIA

Un dels grans especialistes en la tècnica de la Cambra Obscura que ens acompanya des de la primera edició al 2013 torna a estar amb nosaltres. (veure video d’un anterior taller al final del text).

Des de 1981, Ilan Wolff s’ha especialitzat en la creació de fotografies mitjançant aquesta tècnica amb càmeres fetes amb caixes o llaunes velles. Aquest mateix any, va ser responsable del departament de Fotografia de la N. Bloomfield Academy of Art a Israel. Continua la seva activitat com a freelance a Amsterdam, Nova York i París utilitzant principalment la seva furgoneta com a càmera pinhole. Imparteix tallers a escoles, universitats, museus i centres d’art en diverses ciutats europees durant bona part de l’any, ja que viu entre Alemanya, França i Almeria.

La seva activitat com a artista està estretament lligada a la divulgació, però ha participat en numeroses exposicions individuals i col·lectives, i les seves fotografies s’han exposat en els museus de tot el món. Recentment, hem pogut veure una gran exposició seva a Pamplona.

EL TALLER

“La Cambra Obscura és un pont entre la Ciència i l’Art” (Leonardo da Vinci)

Aprendrem els secrets d’aquesta tècnica i farem les nostres pròpies fotografies estenopeiques amb diferents càmeres. Farem fotogrames, revelarem i viraremos alguns dels positius originals.

Taller de 12 hores

DISSABTE 25 Set: 10:00 – 14:00, 16:00-20:00

Matí:

 • Presentació del taller, mostrant alguns treballs i explicant la tècnica.
 • Preparar els objectes dels participants per convertir-los en cambres: pintant de negre, fent els forats (un, dos, tres, o més …), etc.
 • Introducció a laboratori fotogràfic: Revelat, aturada i fixat
 • Carregar les càmeres amb paper fotogràfic i test per conèixer el temps d’exposició, cada participant amb la seva pròpia càmera.
 • Revelat de les proves, determinant el temps exacte d’exposició
 • Cada participant prepararà 1 o 2 càmeres amb paper i sortirem a l’exterior a fer les fotografies.
 • Revelat dels negatius.
 • Prepararem càmeres de 3 i 9 forats i les carregarem per fotografiar a la tarda.
 • Realització del primer fotograma (24×30 cm.) Amb els objectes que cada participant hagi portat.

Tarda:

 • Sortirem a fer fotografies a un altre lloc amb les diferents càmeres
 • Farem estenogramas, una combinació d’estenopeica i fotograma, col·locant objectes dins de la càmera abans de l’exposició del paper.
 • Revelat dels negatius i preparació de les càmeres per a una altra foto, i sortirem a l’exterior una altra vegada per fer fotografies.
 • Revelat dels negatius
 • Realització del segon fotograma i revelat.

DIUMENGE 26 Set: 10:00 – 14:00

 • Impressió dels positius
 • Realització de l’tercer fotograma
 • Viratge d’imatges a sèpia i acolorit amb Ecoline.

Material que han de portar els participants: Per a les càmeres: 2-3 objectes, no importa la mida o la forma, però han de ser opacs. Per exemple: Llaunes de conserva o d’algunes begudes alcohòliques, caixes de llet en pols, etc Per al fotograma: 6-10 objectes que tinguin un contorn interessant, que sigui transparent o semitransparent (fulles, seda, etc ….) 

CONSULTAR ALTRES TALLERS REVELA'T 2021

Días restantes para el taller:

000 dies 00 hores 00 minuts 00 segons

QUIERO PARTICIPAR