En aquest any tan insòlit hem après a valorar (més) certes coses que potser teníem oblidades, el temps ha adquirit una nova dimensió i possiblement ho hem utilitzat per fer allò que sempre reclamava un millor moment, pot ser que fins i tot ens hàgim tornat més creatius que abans … Però, sobretot, hem après que la cultura i l’art són l’aliment de la nostra ànima.

Per això, en aquesta edició de 2021 ens enfocarem a mostrar treballs, potser més personals, més introspectius, més d’autor, fílies o fòbies, obsessions, això que no hem deixat de fer reiteradament (fotografia) i que a la fi ens hem adonat que ens defineix, que mostra el nostre univers propi.

Universos propis en plural, perquè cadascú té el seu. Aquest lema és molt ampli i pot albergar moltes i molt diferents temàtiques, està obert a tota mena de projectes i propostes.

Segur que en aquesta edició veurem magnífiques fotografies i moltes d’elles obres de petit format, treballs íntims i emotius, però també sortirem als carrers, permetent la llicència de la hibridació tècnica per veure grans formats, i també, per què no?, instal·lacions, muntatges, ens agrada explorar altres formats…

El setembre és molt a prop…

RESULTATS DE LA CONVOCATÒRIA

La convocatòria es va tancar amb la participació de 333 projectes de persones de 43 països diferents. El nivell general va ser força alt i el jurat va estar uns dies per a fer les votacions, amb aquest resultat final:

La guanyadora del primer premi, (amb 23 punts, de 25 possibles) ha estat la francesa Florence Cuschieri amb la seva obra “Exodus”.

En segon lloc, empatades en punts (21) estan els treballs “Oasis: In our quarantine yard” de Irmina Anna Walczak (Polònia), i “Ignoscentia” de Sina Niemeyer (Alemanya).

FLORENCE CUSCHIERI

“Exodus”

És un projecte sobre les cicatrius d’un “poble oblidat” que explora, amb fotografia i documents d’imatge, les nocions de memòria, habitatge i exili.

L’artista es qüestiona la memòria d’un moment, llocs i persones conegudes.

Aquest projecte es concep com la recerca d’una identitat adequada, una investigació personal sobre el passat de l’exili dels seus avantpassats.

IRMINA ANNA WALCZAK

“Oasis: In our quarantine yard”

És una sèrie creada durant els 95 dies de confinament de la seva família en un camp espanyol, el lloc on els va sorprendre el tancament.
Explora l’experiència del distanciament social en una zona rural on s’amplia l’espai, però al mateix temps, la presència humana és escassa. El contacte amb la natura s’intensifica i el silenci i l’oci s’omplen observant esdeveniments naturals.

SINA NIEMEYER

“Ignoscentia”

El seu treball aconsegueix obrir el tema de l’abús sexual infantil a altres persones mitjançant la utilització d’imatges subtils que funcionen com a metàfores i, per tant, deixen espai a la mateixa interpretació. Combina diferents mètodes com la fotografia, el vídeo, el so, l’escriptura, el disseny gràfic i diverses capes de material, com ara velles imatges familiars, imatges destruïdes, autoretrats i objectes trobats.

A més d’aquestes primeres 3 exposicions, també intentarem exposar les dels 3rs classificats (amb 19 punts), que són 8 projectes més.

I alhora, donar la possibilitat als classificats amb 17 i 15 punts, que puguin exposar a les galeries de l’OFF, tant a Barcelona com a altres ciutats de Catalunya i de l’Estat, segons les necessitats i la demanda d’aquestes.

JURAT

Moritz Neumüller

És un comisari independient, que treballa sobretot el mitjà fotogràfic i l’art digital, per biennals, festivals i museus internacionals.

Llicenciat en Història de l’Art i Economia, i Doctorat interdisciplinari sobre nous mitjans de la Universitat de Viena. Ha treballat per a institucions com el Museum of Modern Art a Nova York, i el festival PHotoEspaña a Madrid. És comissari general de l’Aarhus PhotobookWeek (Dinamarca), docent a IDEP Barcelona i director de l’àrea de fotografia de la IED Madrid.

Té un perfil d’Instagram amb el nom @thecuratorship que és una plataforma per artistes del camp de la fotografia i arts visuals. 

Rebeca Mutell

Dra. En Belles Arts per la UB i premi extraordinari de doctorat per la seva tesi Atrapant la llum. Origen i materialitat de la fotografia.
És membre de GREDITS, Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social, de Bau, adscrit a U-Vic, on treballa com a professora de fotografia. Va ser un dels membres fundadors d’Atelie Retaguardia (2007-2012). Actualment, dirigeix juntament amb Martí Llorenç l’associació cultural Factoria Heliogràfica, dedicada a la investigació ia la pràctica artística de la fotografia.

Fernando Peracho

Director i propietari de la galeria Valid Foto BCN

És llicenciat en Belles Arts, restauració i fotografia. De 2001 a 2009 va ser responsable de la fotografia de la Galeria Hartmann a Barcelona. El 2009, cofunda la galeria Valid Foto BCN, galeria especialitzada en fotografia, on actualment treballa com a director. Des de 2015 promou BIPA, Premi Internacional de Fotografia de Barcelona.

Arnaud Laroche

Va estudiar cinema al Conservatori Lliure de Cinema Francès per seguir la formació com a editor i director.

En 2001 va participar com a fotògraf autor en una exposició col·lectiva, anomenada Les Boutographies de què va assumir la direcció el 2002 per convertir-lo un dels esdeveniments fotogràfics contemporanis més importants de França.

Meritxell Alvarez

Co-Fundadora i Directora de Projekteria [Art Gallery], galeria amb seu a Barcelona centrada en la fotografia artística contemporània d’artistes emergents, i comissària de l’Young Gallery Weekend Festival Barcelona.