HUMANITY, A PORTRAIT OF THE PRESENT

 

Coincidint amb el 65è aniversari de l’exposició The Family of Man, comissariada per Edward Steichen, el Festival Internacional de fotografia analògica Revela’T pren aquesta emblemàtica exposició com leitmotiv per a la seva vuitena edició.

The Family of Man és part de la dècada de 1950, una dècada particularment convulsa en la qual es produeixen grans fenòmens sociopolítics com la guerra freda i la seva conseqüent amenaça nuclear; la lluita contra la segregació racial als EUA i Sud-àfrica; importants canvis polítics a l’Argentina i a Cuba, entre molts altres moviments al llarg del globus d’abast internacional. Al mateix temps, i com a efecte d’això, es consolida l’anomenada fotografia humanista que pren com a eix vertebrador la persona, exaltant-se i posant l’accent en les seves qualitats, els seus valors, el seu esperit i la seva dignitat. Aquest corrent de fort accent social i documental, retrata la vida ordinària amb un ull en la projecció d’un futur ple de major optimisme.

Als EUA, Edward Steichen va assumir el repte de crear una exposició en la qual mostrar un retrat de la humanitat, no només emfatitzant les diferències, sinó també en el seu sentit de pertinença, en part i esperançadora.

Amb l’afany de retre homenatge a aquesta exposició fonamental en la història de la fotografia, el Festival Revela’T proposa tornar a visitar-lo sota el nom de Humanity, a portrait of the present, acostant-se en el mateix esperit globalitzador, oferint una nova visió crítica que trenca amb alguns dels estereotips que s’hi plantegen sota un enfocament contemporani. Una crida a mostrar un retrat global de la humanitat actual, la seva singularitat i analogies entre els diferents grups ètnics, culturals, socials o de gènere, entre d’altres.  Un retrat conjunt que reflecteix reptes similars i nous d’abast encara desconegut (canvi climàtic, destrucció d’hàbitats i poblacions, migracions, l’auge de l’extrema dreta…). Una proposta que demostra tant la singularitat de la vida en alguns racons del món, com les connexions i similituds en llocs aparentment oposats entre si.


Una crida que, a través de la fotografia analògica i seguint la premissa de l’exposició original, convida tant amateurs com professionals a participar, incloent una selecció molt àmplia i heterogènia de fotografies, amb la voluntat d’arribar a tants països com sigui possible per mostrar com es col·loquen les diferents forces socials en l’actualitat.
 

 

Més sobre The Family Of Man

The Family of Man és una exposició fotogràfica comissariada per Edward Steichen (director del Departament de fotografia del MOMA de 1947 a 1961) i el seu ajudant Wayne Miller. Primer fet en 1955, la selecció de les fotos va durar més de tres anys i es van rebre 2.000.000 fotografies que després de la selecció es van reduir a 503 fotografies de 273 fotògrafs de 68 països, tant professionals com aficionats, famosos i desconeguts.


Es considera la major empresa fotogràfica que s’ha fet mai des que després de la primera exposició al MOMA va viatjar per tot el món, amb més de 9.000.000 visitants entre 1955 i 1964, quan el govern dels Estats Units li va oferir al Gran Ducat de Luxemburg. Va ser restaurat i reexposat entre 1993/94 i actualment està instal·lat permanentment al castell de Clearvaux a Luxemburg.