Què pots fer durant el festival Revela’T 2019?

Aquí trobaràs informació interessant per plantejar la teva estada al festival. 

Divendres (aquest any el 7 de juny) és el dia que solen arribar la majoria de fotògrafs participants i els que volen passar un cap de setmana d’immersió fotogràfica, coneixent gent amb els mateixos interessos, visitant exposicions, aprenent, retrobant-se amb amics o fent de nous, reposant material o comprant algun caprici, prenent algunes cerveses i ballant amb la festa que us tenim preparada.

El festival obre les portes el 7 de juny fins al 16 de juny a Vilassar de Dalt i Barcelona. 

Durant el primer cap de setmana (7, 8 i 9 de juny del 2019) l’activitat més intensa serà a Vilassar de Dalt i durant el segon, centrarem l’atenció a Barcelona, el dia 15 de juny a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Si esteu per aquí el divendres 7 de juny ja podeu començar a gaudir del festival. Ens trobarem a les 19:30h al Teatre de la Massa, on començarem amb la pel·lícula “De donde no se vuelve” d’ Alberto García Alix, comptarem amb la seva presència i després podrem preguntar-li directament en el debat posterior.

Un cop acabat aquest acte, presentarem la programació, es farà el lliurament de l’Agulla de Plata d’aquest any a un destacat fotògraf, us donarem la benvinguda i seguidament podrem relaxar-nos, prendre unes cerveses i menjar una mica escoltant bona música.

 

Activitat gratuïta

Del 7 al 16 de juny

Diferents localitzacions. Entrades 6 € en el web i 7€ a taquilla. La entrada dura tot el cap de setmana. OFF gratuïtes.

L’actividad principal del festival són les exposicions. 35 a Vilassar de Dalt i 12 a Barcelona amb el Revela’T OFF en diferents galeries i centres cívics de la ciutat. Tindrem dues exposicions de dos dels grans fotògrafs de Magnum, Bruce Gilden i David Burnett, una antològica de René Maltête i una retrospectiva de l’obra del gran fotoperiodista libanès Ramzi Haidar. A més, també ens visitaran molts altres autors internacionals com Alex TimmermansNobuyuki Kobayashi, Bill Moseley, i altres espanyols com Alberto Garcia-Alix, Eduardo Nave, Fernando Maquieira o Jorge Fuembuena.

Per aquesta edició, acollirem la gran exposició “50 fotografías con Historia” d’Acción Cultural Española, un repàs a la fotografia espanyola del segle XX, amb 17 premis nacionals de fotografia i noms com Chema Madoz, Cristina García Rodero, Navia, Isabel Muñoz, Agustí Centelles, Terré, Maspons, Català-Roca, Masats, Colom. Aquesta exposició es podrà veure a Barcelona, en el Passeig Colón, fins a finals d’agost.

8 i 9 de juny de 10:00 h a 21:00 h.

Com cada any, en el Revela’T trobareu una Fira Comercial amb nombroses marques comercials i col·leccionistes que aposten per la fotografia analògica. Aquesta és cita imprescindible per als que any a any venen a la recerca de material que difícilment trobaran en tal varietat, quantitat i concentració. Una bona ocasió per proveir-se de material i donar-se uns capritxos analògics 😉

Aquest cop a la zona de gespa del Parc de Can Rafart tindrem també el Market fotogràfic d’autor, on els fotògrafs seleccionats mostraran i vendran la seva obra directament al públic, sense necessitat d’intermediaris … un veritable valor afegit, comprar obra directament a l’artista que l’ha ideat i produït.

Las carpes tant de la Fira com del Market estaran ubicades al mateix Parc de Can Rafart, espai que es converteix aquests dies en un lloc on passen coses constantment, ja que allà també es realitzen demostracions, presentacions de productes, sortejos o accions que animen l’ambient del recinte de la Fira Comercial.

Els matins del 8 i 9 de juny

Activitats gratuïtes

Parc Can Rafart

 

Taller de collage fotogràfic

Impartit per la Societat Barcelonina de Collage. Materials inclosos

La Societat Barcelonina de Collage proposa un apropament a la tècnica del collage analògic des de l’experimentació, la creativitat i el joc.  Es realitzaran diversos exercicis fent  èmfasi en com abordar i il·lustrar idees i conceptes utilitzant el collage a la fotografia. El caos es part de la tècnica del collage i no hi han regles. És molt divertit i no, no hi ha edat per a això, encara que aquest cop farem una crida al públic familiar. 

El collage es una tècnica molt accessible i dona molt de joc, a més de ser una opció de treball creatiu. És un excel·lent exercici que ens estimula la imaginació, deixant certes regles de costat i conectant idees. Cada nen i nena es podrà emportar el seu collage a casa. 

 

Quimigrames, laboratori fotogràfico a l’aire lliure

Impartit per col·laboradors del Revela’T

Dirigit a families  amb nena i nenes de totes les edats i amb la finalitat de descobrir la magia de la fotografia analògica. Experimentarem amb reveladores, fixadors i diferents substàncies, amb les propietats fotosensibles de papers diferents; i tot això a l’aire lliure, sense la necessitat de tancar-se en un laboratori i sense utilitzar una càmera fotogràfica!

Us podreu emportar les proves que feu. 

 

Càmera fosca gegant

dels membres de l’Estudi el Palmeral

L’experiment de la càmera fosca consisteix a fer un petit forat en un espai completament a les fosques, a la paret oposada apareix una imatge de l’exterior. En aquest cas, els membres de l’Estudi el Palmeral han ideat una càmera inflable on podrem entrar i veure el comportament de la llum, saber que passa dins d’una càmera, observar el fenomen i la seva explicació, i a més obtenir imatges en paper sensible a la llum. El procés fotogràfic de principi a final.

A més de demostracions de Kokoro, encuadernació de llibres, del col·lectiu Ropatendida, de White Rabitt i altres.

Dissabte 8 de juny de 11h a 18h

Activitat gratuïta.

Sala Polivalent del Parc de Can Rafart. 

 

Alex Timmermans

11:00 a 12:00

El Col·lodió humit ha estat present en les exposicions del Revela’T. Per a aquest any, vam triar el treball d’Alex Timmermans, que en la seva exposició Storytelling que podrem veure a l’exterior de la Plaça de la Vila ens mostra una sèrie de fotografies deliciosament capritxoses, sovint provocatives, plenes d’elements estranys i surrealistes, amb varietat de narracions interessants.

El Col·lodió humit ha estat present en les exposicions del Revela’T. Per aquest any, hem escollit el treball d’Alex Timmermans, que en la seva exposició Storytelling que podrem veure a l’exterior de la Plaça de la Vila. Ens mostra una serie de fotografies deliciosament capritxoses, sovint provocatives i plenes d’elements estranys i surrealistes, amb varietat de narracions interessants.   


L’Alex ens explicarà el seu procés de creació, com dissenya i fabrica els accessoris, com busca els llocs correctes i on troba la millor llum. La seva única eina és una càmera de fusta simple, lents Petzval de llautó antic i molta paciència. 

 

Ramzi Haidar

12:00 a 13:00

Fotògraf, periodista i director de l’ONG “Zakira”. Va treballar més de 30 anys com a fotoperiodista cobrint les principals guerres i invasions de l’Orient Mitjà i va guanyar diversos premis pel seu treball. Actualment, dirigeix ​​l’ONG “Zakira”, projecte que va idear el 2003, dedicada a la promoció de la fotografia i del periodisme honest.

Podrem veure la seva exposició a la fàbrica de Cal Garbat. 

 

Film Shooters Collective

13:00 a 14:00

Una ocasió única per poder conversar amb els representants d’FSC, un grup internacional de fotògrafs que s’esforcen per proporcionar a tots els que disparen amb pel·lícula l’oportunitat, la comunitat i la formació a través de publicacions, exposicions, discussions en línia i articles en seva pàgina web.

 

Nobuyuki Kobayashi

17:00 a 18:00

Nobuyuki ens explicarà la seva visió de la fotografia, el treball en càmera de gran format, el seu treball en platinotipia sobre Hosokawa Kozo Washi Paper, un paper que està declarat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Una experiència única abans o després d’haver vist la seva exposició a la fàbrica de Cal Garbat.

 

Dissabte 8

Parc de Can Rafart

Activitats infantils i per a públic familiar i demostracions durant tot el dia. Veure secció dedicada. 

Paella popular a les 14:30h. Aquest cop amb 5 varietats i amb opció vegana.

Presència de Foodtrucks durant tota la jornada amb diferents opcions culinaries

Sopar amb música  a partir de les 20h, amb Artur Bogunyà Trio, seguit de l’espectacle de foc a càrrec de Diabòlics anònims  i comença la festa amb Brigitte & David Sam quartet, i per acabar amb el nostre gran DJ EDU. 

Fàbrica de Cal Garbat

Book Corner amb presentació de fotollibres d’alguns dels fotògrafs expositors. Activitat sense horaris fixes, a conveniència de cada fotògraf. 

 

Domingo 9 de junio

Parc de can Rafart

Activitats infantils i per públic familiar i desmostracions durant tot el dia. Veure secció dedicada. 

No us perdeu la Cianotipia gegant i la foto de grup a partir de les 12h. 

Dinar popular a les 14:30h.

Presència de Foodtrucks durant tota la jornada amb diferents opcions culinaries. 

Fàbrica de Cal Garbat

Book Corner amb presentació de fotollibres d’alguns dels fotògrafs expositors. Activitat sense horaris fixos, a conveniència de cada fotògraf.

Dissabte 8 de juny del 2019 de 18:30h a 21h

Sala polivalent del parc de Can Rafart

Activitat gratuïta.

La idea del LABsurfing és organitzar una trobada entre grups, propostes innovadores o festivals de tot el món per crear connexions entre diferents projectes fotogràfics singulars. Crear una plataforma per projectar, connectar i crear un espai on intercanviar d’idees, mètodes, coneixements; conèixer-se, establir vincles i tirar endavant nous projectes conjunts facilitant la difusió a programadors i professionals del sector cultural. I en un futur, buscar ajuts econòmics al costat d’empreses patrocinadores per donar suport.

Durant la presentació, els diferents grups preseleccionats tindran un temps assignat per presentar el seu projecte i temps per contestar a les preguntes dels assistents.

La Residència de creació i experimentació fotogràfica és un dels pilars fonamentals sobre els quals es construeix el festival i s’ha convertit en alguna cosa més que un lloc de trobada per a fotògrafs de tot el món. L’origen d’una comunitat que creix any rere any al voltant d’un interès comú per compartir, viure i experimentar amb processos històrics des noves aproximacions a la fotografia química contemporània. 


Cada any s’exposen els treballs realitzats pels residents de l’edició anterior. Aquest any per tant podrem veure els treballs de’n Luis Preto, l’Alla Sorochina, en Jose Julián Ochoa, la Zaida Kersten, la Déborah Kempczynski, l’Enrique Freaza i la Fabienne Forel.

Participants en l’edició del 2018

 

Aquesta és la llista dels participants de la propera edició 2019 que han estat seleccionats a partir de la convocatòria.

  • Brian Henry
  • Cédric Friggeri
  • Irene Zóttola Carretero
  • Magdalene Wanderlust
  • Nacho Rivera
  • Naroa Pérez Iguarán
  • Thomas Ming-Hui Stanka

Como cada any, la tutoria de la Residència va a càrrec de Joaquín Paredes, Ana Tornel i aquest any s’incorpora l’Enrique Freaza. 

Sesión Photolatente amb Oscar Molina

Museu arxiu municipal. 7 de juny

0,00enllaç per més detalls

Tenen preferència els que estiguin apuntats al taller “Detrás de la Cámara”

Els assistents a una sessió Photolatente no han de fer res durant la sessió. Senzillament parar esment per a comprendre el projecte, la qual cosa planteja, entendre el seu posicionament i al final de la sessió decidir lliurement si participar o no en aquest. En l’actualitat més de 1000 persones a tot el món i de molt diverses professions han assistit a una sessió Photolatente i estan participant en el projecte. Actualment existeixen 8112 sobres originals Photolatente en dues edicions, l’edició Photovision i l’edició La Mas Bella.

Taller “detrás de la cámara” amb Oscar Molina

Museu arxiu municipal. 8 i 9 de juny

El taller “Detrás de la cámara” proposa l’exploració d’un mapa del procés creatiu i d’algunes de les preguntes que sorgeixen en el recorregut: Què fa falta per ser autor? És que un autor pot ser original? Com es construeix un projecte fotogràfic personal? Com saber l’autor que un vol, pot, i ha de ser? Anem a la recerca d’aquestes i altres preguntes.

 

Taller Cianotípies, passió pel blau

Museu arxiu municipal. 16 de juny

a les 11h, duració 120 minuts.

Infants a partir de 8-9 anys i les seves famílies

0,00

Taller que ens ajuda a entendre el camí recorregut d’una fotografia des del moment del seu naixement. Experimentarem amb una tècnica treballada a partir de dos químics que generen una solució sensible al sol i el resultat són fotografies realitzades a traves d’objectes o fotolits que, en contacte amb la llum esdevenen impressions.

Aquesta tècnica ens ajuda a reflexionar sobre l’univers de les imatges i, sobretot, sobre les fotografies en un suport físic que necessiten un procés de conservació i un tractament molt diferent a les fotografies del món digital.

Inscripcions gratuïtes al correu: museu@vilassardedalt.cat

Data límit inscripció dijous 13 de juny de 2019

Places limitades

IMPORTANT: Cada família ha de portar un pot de vidre verd amb tapadora

 

Taller Stop Motion, historietes fantàstiques

Museu arxiu municipal. 16 de juny

a les 18h, duració 120 minuts.

Infants a partir de 6 anys i les seves famílies

0,00

Aquesta activitat familiar us proposa investigar els efectes especials en el cinema. Partint de la fotografia en moviment, descobrirem els mecanismes i trucs de càmera que ajuden a crear escenes fantàstiques. Recursos audiovisuals que captiven el públic com ho van fer artistes com Georges Méliès, Svankmajer, Tim Burton o Ray Harryhausen. El taller acaba amb l’elaboració d’historietes fantàstiques mitjançant l’efecte de l’stop motion

Inscripcions gratuïtes al correu: museu@vilassardedalt.cat

Data límit inscripció dijous 13 de juny de 2019

Places limitades

IMPORTANT: Cada família ha de portar un dispositiu mòbil o tablet