Taller de daguerrotip Becquerel sobre vidre (mirall de plata)

amb Camilo Sabogal

 

Els canvis tecnològics suposen un desús de les tecnologies antigues que entren en obsolescència. En el nostre cas, la digitalització de la fotografia en comptes d'acabar amb el químic l'exalta. Això es reflecteix en el ressorgiment de les tecnologies fotogràfiques antigues on s'allibera la fotografia química de tota obligació, i queda oberta a nous desenvolupaments i usos.

La proposta és impartir un taller sobre el procés del Daguerrotip, el primer procés fotogràfic de la història, en la seva variant Becquerel que en canvi de químics per a la seva revelat utilitza una re exposició a la llum vermella, i en aquest cas, a més molt especial, sobre vidre (mirall de plata), com a alternativa a les làmines de coure metàl·lic, proposant un procés més viable i assequible, i que serveixi de pont per acostar-se a aquesta preciosa tècnica.


Temari:

  • Introducció històrica i context actual
  • Preparació dels vidres
  • Elaboració dels miralls de plata
  • Polit dels miralls
  • Sensibilització amb iode i exposició a la llum
  • El revelat Becquerel
  • Emmagatzematge i conservació dels daguerreotips.
 

Per a l'elaboració dels miralls es treballarà amb amoníac en petites porcions, per la qual cosa és important l'ús de mascares per retenir els seus vapors.

El procés pot realitzar-se a la llum del dia, de manera que aquesta part de l'amoníac es pot fer en lloc obert.

La foscor es requereix només per al tractament amb el iode i la càrrega i fixat de les plaques.

Es requereix ús de bata per protegir la roba. Important també l'ús d'ulleres protectores.

Preu reduit fins el 9 de maig

El preu del taller inclou el dinar en un restaurant proper. Un cop finalitzat el taller anirem a la Inauguració oficial del Revela-T a la Fàbrica de cal Garbat amb molts dels fotògrafs expositors.

El preu d'un taller inclou també una samarreta Revela-T 2017. Si us apunteu a dos tallers rebreu gratuïtament la samarreta més el llibre d'aquesta edició i apuntant-vos a tres tindreu la samarreta, el llibre, i l'Abonament complet per poder accedir a totes les altres activitats del festival: exposicions, ponències, demostracions, visites guiades, etc.

 

Camilo Sabogal

Bogotà, Colòmbia. 1974

Fotògraf autodidacta des de 1993, apassionat per la imatge química i els processos de laboratori, el seu treball s'ha centrat en la investigació i experimentació amb diferents processos de fotografia química i les seves aportacions al resultat estètic i discursiu de la imatge destacant el seu valor com a objecte. Actualment es dedica a la feina amb col·lodió humit i daguerreotip en variables experimentals, i amb processos d'hibridació de tecnologies digitals amb processos anàlegs. Amb el seu treball busca trencar paradigmes sobre el pensament i l'acte fotogràfic; a redescobrir llenguatges rescata i revalora el procés com a suport i suport de l'obra.

Camilo també mostrarà una exposició de les seves obres sobre daguerreotip Becquerel realitzades durant el festival i la imatge s'anirà revelant en el transcurs d'aquest.

 

Horari: Dimecres 24 de Maig de 9:00-14:00h i de 16:00-21:00h

Idioma: Castellà

Places: 12

Preu: 

Lloc: Fotoespai BCI,  Carrer de Coroleu, 74, 08030 Barcelona