Los Secretos de la Cianotipia

amb Constanza Isaza & Andrés Pantoja | Lux Darkroom (London)

La cianotípia és un procés d'impressió fotogràfic inventat per Sir John Herschel en 1842. S'utilitza una solució de sals de ferro sensible a la llum ultraviolada per formar una imatge fotogràfica en tons blau de Prússia.

La cianotípia és un dels processos fotogràfics històrics més populars, per la seva senzillesa i baix cost. No obstant això, es poden aconseguir imatges molt creatives i interessants.

Aquest taller és una introducció a aquest procés històric ideal per als que vulguin aprendre a fer còpies en paper sensibilitzat a mà utilitzant un dels processos químics més antics de la història fotogràfica.

Durant el taller, els participants aprendran a preparar les solucions químiques, sensibilitzar el paper, exposar, revelar, rentar i virar les còpies. Els participants podran fer fotogrames i còpies a partir d'objectes i negatius que tindrem disponibles. També podran portar i buscar objectes interessants per fer fotogrames.

Programa:

  • Introducció
  • Historia del procés
  • Preparació de solucions químiques 
  • Sensibilització del paper · Negatius
  • Exposició
  • Revelat
  • Virat
  • Discussió i preguntes finals 
 

Els participants que vulguin fer cianotípies de les seves pròpies imatges han d'enviar de 2 a 4 arxius en alta resolució (300dpi, 15x20cm mínim) a luxdarkroom@gmail.com, antes del 10 de Maigi escriure en l'assumpte "Taller Revela-T". Nosaltres els portarem els negatius impresos.

Preu reduit fins el 9 de maig

El preu del taller inclou el dinar en un restaurant proper. Un cop finalitzat el taller anirem a la Inauguració oficial del Revela-T a la Fàbrica de cal Garbat amb molts dels fotògrafs expositors.

El preu d'un taller inclou també una samarreta Revela-T 2017. Si us apunteu a dos tallers rebreu gratuïtament la samarreta més el llibre d'aquesta edició i apuntant-vos a tres tindreu la samarreta, el llibre, i l'Abonament complet per poder accedir a totes les altres activitats del festival: exposicions, ponències, demostracions, visites guiades, etc.

 

Lux Darkroom és un laboratori a Londres que ofereix tallers i formació privada en una gran varietat de processos fotogràfics analògics i històrics, incloent cianotípia, paper salat, i fotogravat.

Constanza Isaza Martínez és una artista visual basada a Londres. Treballa principalment amb processos antics fotogràfics. Va realitzar els seus estudis en Fotografia a la Universitat de Westminster el 2007, i el 2012 va rebre el seu títol de Mestratge en Història de l'Art del Courtauld Institute of Art.

La seva pràctica es caracteritza per la seva investigació en història de l'art, i el seu interès en la materialitat de la còpia fotogràfica, les possibilitats artístiques dels processos anàlegs i històrics, i la importància del procés en el significat de l'obra.

Ha participat en residències artístiques al Canadà, Itàlia i els Estats Units. El seu treball ha estat exposat internacionalment i es troba en col·leccions privades a Anglaterra, Colòmbia, Canadà i els Estats Units.

Viu i treballa a Londres, i és co-fundadora de Lux Darkroom, un espai dedicat a investigar i ensenyar els processos anàlegs i històrics. Constanza regularment ensenya tallers a Lux Darkroom, i per a clients com Cambridge School of Art i London College of Communication.

Andrés Pantoja és un artista visual basat a Londres, que ha treballant principalment amb la fotografia. Després de graduar-se com a dissenyador gràfic i treballar com a freelance, es mou cap a una carrera en Arts plàstiques i visuals, en la qual obté la seva tesi meritòria al 2010. Ha treballat com a artista visual, dissenyador gràfic i fotògraf independent. La seva pràctica artística es refereix a la relació entre el digital, el anàleg i els processos històrics fotogràfics i la intersecció entre llum i ombra.

Ha realitzat nombroses exposicions tant al Regne Unit com internacionalment, entre d'altres a Itàlia, Espanya, Argentina i Colòmbia. Treballa en el camp de la fotografia documental i és cofundador de Lux Darkroom a Londres.

El 2015, Constanza i Andreu, al costat de Melanie King, van trencar el rècord mundial de la cianotipia més gran del món, amb una cianotípia de 7.5x15m comissionada pel Wellcome Trust de Londres. Aquesta obra ha estat exposada en revela-T 2015, ia l'església de St John on Bethnal Green, Londres.

Programa: Introducció · Historia del procés · Preparació de solucions químiques · Sensibilització del paper · Negatius · Exposició · Revelat · Virat · Discussió i preguntes finals

Horari: Divendres 26 de Maig de 10:00-14:00h i de 16:00-20:00h

Idioma: Castellà i Anglès

Plazas: 12

Preu: 

Lloc: Sala Polivalent can Rafart de Vilassar de Dalt