Taller 2 en 1

1. Manipulació de Polaroids, amb Urizen Freaza

Descobreix les possibilitats creatives de la fotografia instantània. El taller impartit per Urizen Freaza es planteja com una introducció al medi, als formats disponibles i a les tècniques de manipulació que permeten.

El taller està pensat tant per a principiants, com per a artistes que vulguin conèixer noves tècniques. Agafa una càmera, dispara sense por, trasteja, i emporta't a casa els vostres primeres polaroids manipulades.

Contingut:

  • Introducció al medi i formats (10 min)
  • Entendre la pel·lícula integral de The Impossible Project (10 min)
  • Exemples de manipulació (10 min)
  • Sessió de fotos (30 min)
  • Explicació i manipulació dels primers resultats: exposicions múltiples, emulsion lift, transparències, recuperació de negatius, etc. (1h)
  • Treball lliure (1h 30 min)
  • Preguntes (30 min)

Urizen Freaza

(Tenerife, 1982) resideix actualment a Berlín. Fotògraf i cineasta autodidacta, és membre del Film Shooters Collective i part de l'equip de AnalogueNow Festival.

Per Urizen Freaza la fotografia instantània té aquesta capa extra que és la física: les polaroids són objectes. En parlar de fotografia instantània, l'acte fotogràfic i l'obra fotogràfica són la mateixa cosa. Un instant es transforma en alguna cosa tangible i real. Però que al mateix temps permet la manipulació tàctil, directament de la fotografia.

El poder de la fotografia instantània rau en crear un objecte complet a partir de la fusió de totes les seves capes es: el subjecte fotografiat, l'estat emocional i associacions del fotògrafa / o que el van portar a triar aquest enquadrament, la llum incidint sobre el material fotosensible, els químics que reaccionen per formar la imatge, l'estat i bagatge emocional de l'espectador...

Tots aquests elements es fusionen en una entitat tan veritable, tan real que la aquestes sostenint. L'objectiu és combinar totes aquestes realitats, intervenir totes aquestes capes al mateix temps i tot el possible, per descriure la realitat.

www.urizen.es

Taller Polaroid
Taller combinat 2x1

2. Retrat de gran format en paper positiu directe processat amb Caffenol, amb Cahute Studio

Faràs un retrat usant una càmera Calumet C1 de 8x10. Aprendràs a usar la càmera, des del més bàsic (enfocar, carregar el paper al portanegatius, carregar el portanegatius a la càmera) fins a tècniques més avançades.

Aprendràs la tècnica del retrat amb paper positiu directe i una càmera de gran format: seràs model i fotògraf, per comprendre bé què implica ser als dos cantons de la lent.

Aprendràs a preparar el teu caffenol per a paper positiu directe i a processar i assecar les imatges. Cada participant del taller s’endurà un retrat únic fet per un altra dels participants.

A qui està destinat aquest taller? Tant a professionals com a gent que comença: qualsevol que estigui interessant en aprendre una tècnica alternativa i única per a fer retrats pot apuntar-se a aquest taller.


CONTINGUT DETALLAT

Introducció al paper positiu directe i al caffenol (15 min.). Els orígens de la tècnica de paper positiu directe, els orígens del caffenol, perquè usar aquesta combinació de tècniques avui dia.


Fer fotos de gran format sobre paper positiu directe (105 min.). Introducció a les particularitats del paper, tècniques d’il•luminació específiques per al paper positiu directe, introducció a l’ús de la càmera Calumet 8x10, tècniques de composició específiques aplicades al paper positiu directe, sessió de retrat fotogràfic per a cada participant (cada participant farà tant de model com de fotògraf per torns). *Durant aquesta part del taller els participants es poden agafar un petit temps lliure entre sessió i sessió*


Processat de les fotos (90 min.). Recepta de caffenol per a paper positiu directe, explicació detallada dels ingredients del caffenol i on obtenir-los, preparació i barreja del caffenol, processat de les imatges (cada participant processarà una imatge), assecat i aplanat de les imatges.


Dubtes i preguntes (30 min.)

Cahute Studio

Cahute es un estudi de retrat fotogràfic fundat al 2015 a Helsinki. Ens centrem exclusivament en retrat de gran format sobre paper positiu directe processat amb caffenol: una barreja de cafè, vitamina C i carbonat de sodi.

Creiem en la fotografia com un medi físic i tangible que es pot manipular, passar i conservar durant dècades. Intentem ser responsables amb l’entorn el màxim possible i creiem en compartir pràctiques i experiències, i estem totalment enamorats de la fotografia de gran format.

http://cahute.fi/
https://medium.com/@Cahute

Taller positiu al Caffenol
Taller combinat 2x1

Horari: Dijous 25 de maih. Taller 1, de 10:30-14:30h / Taller 2, de 16:00 a 20:00h

Idioma: Taller 1 Castellà-Anglès indistintament / Taller 2 Anglès

Places: 12

Preu: 

Lloc: Fotoespai BCI,  Carrer de Coroleu, 74, 08030 Barcelona