Taller de Pinhole a l'Hospital Vall d'Hebron (26 d'abril)

Dins del marc de les activitats anuals del Festival de Fotografia Analògica Revela’t, el dia 26 d'Abril, hem fet un petit taller de fotografia estenopeica amb nens en seguiment, a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El taller ha sigut impartit per Xavier Bassols, Diplomat Universitari d’Infermeria de professió, amb àmplia experiència en educació per la salut i fotògraf estenopeic (pinholero) d’afició. Organitzat per Susana Gembarowski.

La fotografia estenopeica (pinhole en anglès) és un tipus de fotografia “analògica” o química, que consisteix en fer fotos amb càmeres (normalment casolanes) sense lent ni objectiu. O sigui tant sols un pot (caixa), un forat i paper o pel·lícula fotogràfica per recollir la imatge. Posteriorment aquesta imatge es revela en una cambra fosca per mètodes químics.

OBJECTIUS:

- Fer una fotografia amb una càmera estenopeica.


- Aprendre petites lleis de física i química per les quals obtindrem la imatge.


- Treballar la paciència i la no immediatesa “cuinant” la nostra foto.


- Treballar les petites frustracions de l’assaig error.


- Aprendre que amb molt poc i amb material de rebuig, podem construir-nos la nostra pròpia càmera de fotos.

METODOLOGIA:

Una primera part lleugerament teòrica, adaptada a les edats dels nens. On hem explicarem els mecanismes físic/químics, de manera molt senzilla, de funcionament d’aquest tipus de càmeres i de captura de la llum.

Una segona part d’obtenció de la fotografia sortint al parc exterior per fer-la amb un pot de Nesquick. cadascú pot fer-se la seva pròpia càmera. Una tercera part de revelat i positivat de la fotografia al laboratori.

CONCLUSIONS:

La intenció era que cada participant s’endugui a casa la satisfacció de fer una foto d’una forma completament màgica i desconeguda per la majoria d’ells.

Volíem que cada participant pogués marxar amb un negatiu i un positiu (foto final) feta per ell mateix amb un pot de Nesquick.

Quan finalitzi el taller, podran fer la seva pròpia exposició col·lectiva a l'Hospital Vall d'Hebrón.

 

 

Lloc: Hospital Vall d'Hebron, Barcelona