The Neighbours Project, de José Mª de Orbe

Barcelona

Al febrer de 2012, vaig realitzar un viatge per recórrer els pobles del nord de l'Estat de Nova York, prop de la ciutat de Buffalo, EUA. Després d'una gran nevada que va cobrir el paisatge de blanc, vaig arribar al poble de Springville, al comtat d'Eire. Observant les cases del carrer principal del poble, vaig observar que a diferència de les urbanitzacions europees on totes les cases unifamiliars són semblants o com a molt presenten mínimes diferències, als EUA cada casa és diferent a causa probablement a l'esperit individualista dels seus propietaris.

No obstant això, vaig veure que totes les cases estaven edificades amb criteris constructius molt similars. Totes semblaven tallades pel mateix patró. Vaig pensar que si tallava cada casa per la meitat i la pegava amb la del seu veí, el resultat seria una nova casa en la qual difícilment es podrien distingir les diferències entre cada propietat.

Inspirat pels patrons estètics de Bernd & Hilla Becher - fotografia en B & N, punt de vista frontal, enquadrament similar, absència d'elements humans, etc.- fotografiï les cases una per una. Tot i que no vaig poder disposar d'una càmera de gran format, a l'estil dels Becher (vaig fotografiar en 35 mm), vaig aconseguir reunir una sèrie de fotografies suficient com per desenvolupar el projecte al meu retorn a Espanya.

La següent fase del projecte, realitzada en 2014, va consistir a compondre les "noves construccions" mitjançant la tècnica del collage fotogràfic i el retoc pictòric digital. D'aquesta manera, tornava a indagar entre els límits de realitat / ficció, pintura / fotografia, serialitat / dualitat, conceptes sobre els quals ja havia treballat en sèries fotogràfiques anteriors així com en pel·lícules cinematogràfiques de 35 mm.

Localització

Poble: Springville, Comtat d'Eire, Estat de Nova York, EUA.

Coordenades: 42ø30'34 "N 78ø40'11" O

Superfície: 9,5 km2

Altitud mitjana: 405 m.s.n.m.

Població: (Any 2000) 4.252 habitants

Densitat població: 449 persones per km2

Renda per càpita: 19.302 $

Població per sota del llindar de la pobresa: 7,4%

 

                                                                                                                                                                                                            http://www.josemariadeorbe.com

Lloc: Hotel Sorli EmocionsCarrer Lluís Jordà Cardona, 2, Vilassar de Dalt,