Viatge en blau

Aquesta sèrie de fotografies van ser realitzades per Manel Armengol amb una càmera estenopeica i pel·lícula de llum de tungstè que en exposar a la llum del dia genera els tons blavosos, totes elles en un format horitzontal. El blau és empleat d' una manera absoluta, ni com afons ni com a color de objectes o persones, sinó tenyint tot el paisatge a la manera romàntica. La nau en construcció, metàfora o símbol de tota la sèrie, condueix a la llar que des d'Homer pot tenir el nom d'Ítaca.

És aquest un viatge de retorn. De qui? El blau transfigura el món. El que es veu és el fruit d'un somni o també d'un record, com resen dos títols de les imatges. Els records urbans semblen procedents d'altres vides. L'espiritualitat del blau, aeri i aquàtic, contrasta amb la materialitat de la terra, de les restes que queden, vegetals, petris. Arbres com cabelleres, agitades pel vent (probable al·lusió a una sèrie fotogràfica sobre el vent). Finestres que permeten albirar incerts horitzons. Finestres amb vels que oculten la destinació. Trossos de camins. Un objecte trobat a la platja que podria ser la pedra del desert o l'ull de l'Esfinx. Enlluernadora el vidre amb les seves perfectes formes, geometria precisa que s'afirma davant els murs i les incògnites. La sèrie "Viatge en blau" es desplega com un poema fet amb imatges i textos (els títols) per crear aquest espai sense nom, allà on les onades blaves cobreixen els nostres caps . 

                                                                                                                                                                        Texto de Victoria Cirlot

Manel Armengol

Fotografia de Hallgrimur Arnarson  

Els treballs fotogràfics de Manel Armengol, desenvolupats al llarg de 40 anys de dedicació professional, abasten un considerable ventall temàtic resultant de diverses etapes vitals. Es va iniciar en la fotografia de foto-periodisme amb el conegut reportatge de la manifestació per les llibertats de 1976 a Barcelona , i amb les seves estades com a corresponsal a Estats Units i la Xina dels anys 70.

Arran d'un accident que l'aparta de l'activitat periodística explora diversos territoris temàtics que van de la fotografia nocturna amb les xemeneies del terrat de la Pedrera, conjunt de caràcter oníric i introspectiu, a una aproximació íntima a la natura amb les sèries "Herbarium" i "Terrae". En el transcurs de la seva trajectòria ha alternat la realització de temes del seu interès personal amb la producció de treballs d'encàrrec per a editorials i clients privats.

Ha tingut nombroses exposicions a galeries i institucions. La seva obra està present en fons i col·leccions privades i públiques.

Lloc: Hotel Sorli EmocionsCarrer Lluís Jordà Cardona, 2, Vilassar de Dalt,