Fotógrafos

Fotógrafos d'Estela de Castro ens mostra 57 retrats que formen part d'un projecte que es troba en constant desenvolupament. Un treball que pretén convertir-se en un arxiu exhaustiu dels nostres creadors, i que inclou fotògrafs pertanyents a diferents generacions, des de la renovació en els 50 i 60 fins a l'heterogeneïtat de les últimes dècades, amb diferents plantejaments estètics i conceptuals. A l'hora d'abordar aquest projecte, Estela de Castro parteix de dues premisses que serveixen de fil conductor en tota la sèrie: l'ús de llum natural i la realització de la presa en l'espai vital, íntim i personal, que reflecteix i potencia la personalitat del fotògraf. Les fotografies ens mostren a Masats, Sanz Lobato, Colom, Madoz, Momeñe, Trillo, García Alix, Pérez Siquier, Laguillo, Catany, Pomés, Fontcuberta, Forcano, Colita, Maspons, García Rodero, Schommer, Valhonrat ...

Dossier de premsa sobre l'exposició a La Fragua. Tabacalera Promoción del Arte. Madrid.  Maig-juliol 2014

Estela de Castro

Esperaré qualsevol descuit per retratar part de la teva ànima, la part que tu vulguis ensenyar-me, sense artificis, sense adorns, sense mentides. Amb el teu permís, invadiré el teu espai personal i vital durant un breu període de temps. Entraré a navegar en els teus ulls, a través de la meva mirada i es quedarà registrat en el negatiu, per sempre. T'atraparé en el temps, et guardaré en els meus records. Aprendré de l'espai compartit.

M'ensenyaràs una mica més de tu, una mica més que les teves imatges. I t'ho agrairé sempre, fotògraf, agrairé la confiança dipositada en mi per obrir-me les portes de casa teva i de la teva vida .

                                                                      Estela de Castro

 Fotografia d'Arturo Laso

L'Estela em va parlar del seu interès per fotografiar alguns dels fotògrafs més representatius de la fotografia espanyola i em va semblar una idea interessant; jo no sabia de cap proposta anterior d'aquestes característiques. En tot cas, davant de qualsevol idea atractiva, com és el cas, em pregunto per la manera en què es durà a terme, el que anomenaríem el projecte fotogràfic, la mirada amb la qual es proposa plasmar el treball. Jo ja coneixia amb anterioritat la manera en la qual Estela comprenia la fotografia - sempre em va agradar, sempre "ho vaig veure clar" - , i només vaig haver d'esperar per veure com una bona fotògrafa retratava a altres fotògrafs obtenint excel·lents fotografies. Sé l'esforç de l'Estela per treure aquest treball endavant, una informació que les fotografies -igual que totes les coses ben fetes-, tot just aporten, aquesta dificultat que tenen les fotografies per dir què passa al voltant, fora d'elles.

És el resultat d'una gran il·lusió, d'una gran força, també d'una gran generositat amb els qui per generació el precedeixen, de reconeixement i homenatge, almenys alguns així ho vivim i ho agraïm. M'envaeix la nostàlgia quan veig a l'Estela amb la seva antiga Haselblad, aquesta excel·lent càmera que mai morirà, amb aquest 6x6, un format de caràcter per a fotògrafs "diferents", la seva pel·lícula en blanc i negre, càmera en mà -un excel·lent pols- i la llum natural del meu estudi. Tan sols queda el seu autoretrat amb els seus gossos i els seus gats per completar aquesta llista de noms de la fotografia espanyola. Sens dubte, ho veurem en breu.

                                                                                                                                                                                Eduardo Momeñe

http://www.esteladecastro.com/

Lloc: Sala Antic Mercat del Carme Carrer del carme, 3. Vilassar de Dalt.