Vilassar entre solsticis

" Vilassar entre solsticis " mostra el pas del temps pel moviment aparent del sol respecte a la terra amb Vilassar de Dalt com a subjecte passiu del procés. La solarigrafía és una forma especialitzada de fotografia sense lents que registra el sol a mesura que avança en arcs contínuament canviants a través del cel, donant com a resultat imatges emocionants i nous punts de vista sobre el món que ens envolta. És una variant de la fotografia estenopeica (pinhole) que consisteix a aplicar temps d'exposició molt llargs, des de dies fins a mesos o anys.

Durant aquestes exposicions tan llargues es van registrant canvis en el paper fotosensible col·locat a l'interior de la càmera generant una imatge amb diferents tons ocres o d'altres colors només observables sota una llum molt tènue per no vetllar.

La imatge no es revela ni es fixa, s'escaneja i es processa amb un programa d'edició d'imatges per obtenir un arxiu digital. Fotogràficament pot considerar-se una tècnica "mixta" perquè és un procés analògic i sense lents que necessita la tecnologia digital per visualitzar el resultat.

Jesús Joglar

Nascut a Astúries a mitjans dels 50, el Jesús va estudiar química a Oviedo i, en acabar el seu doctorat, va estar amb una beca a l'estranger durant dos anys, acompanyat de la seva família. Després de tornar a Espanya, va aconseguir treball a Barcelona on resideix des de llavors.

Va començar a fer fotos a la "era analògica" amb una càmera Contax II del seu pare i, des de llavors, s'ha mantingut fidel a aquesta forma de fer fotografia. Va descobrir la fotografia estenopeica per casualitat.

El 2007 es va celebrar "l'Any Internacional de la Ciència" i va arribar a les seves mans un patró retallable d'una càmera estenopeica que, en aquell moment no va arribar a utilitzar, però en algun racó del seu cap va quedar guardada la informació. Dos anys més tard va descobrir el "Worldwide Pinhole Photography Day" [Dia Mundial de la Fotografia Estenopeica] i els tallers que es celebraven al centre cívic Can Basté de Barcelona. Allà va descobrir la fotografia estenopeica; des de llavors tot ha canviat en la seva forma d'entendre la fotografia.

Aquesta tècnica et fa pensar abans de fer la foto i aquesta és la manera més gratificant de fer fotografia. La major part de la seva obra consisteix en fotografia estenopeica i una porció important de la mateixa està dedicada a la solarigrafía.

Lugar: Fàbrica de Cal Garbat. Mossén Jacint Verdaguer, 8. Vilassar de Dalt