Sarthe, metamorfosi d'una vall

Residencia d'artistes de l'estudi Malicot, Juny-Juliol 2014

Aquesta obra és la història d'una trobada. La trobada entre una prenedora de paraules i una prenedora d'imatges. Una fotògrafa i una poetessa. Això és tot.

Un dia de juny, així que va arribar a l'estudi Malicot, una amb els seus quaderns "Moleskine", l'altra amb la seva "càmera de viatge", s'afanyen per impregnar d'aquest racó del Sarthe, que nosaltres creiem conèixer perfectament.

Claudine Bertrand i Ana Tornel no tenen la intenció de fer una guia turística més, sinó d'aportar la seva mirada subjectiva i sobretot res exhaustiva del que avui constitueix la riquesa de la vall del Sarthe. Plens de la poesia del riu, els textos de Claudine Bertrand emergeixen carregats d'autenticitat.

De la mateixa manera, els ferrotips de col·lodió humit d'Ana Tornel eviten el parany de la nostàlgia per descriure amb una precisió sorprenent la vida de les gents del lloc.

En les albors del segle XX, el fotògraf Joseph Malicot ens oferia la seva visió de la regió de Sablé-sur-Sarthe. Una regió en la qual el paisatge evolucionava ja al compàs del riu, en què els èxits tecnològics deixaven entreveure la prosperitat, en la qual les alegries es barrejaven amb tot, gravant en marbre i pell solcs indelebles.

La interpretació d'un home testimoni de la seva època, que va voler captar els instants de la vida quotidiana i impressionar sobre placa el saber fer d'emprenedors, artesans, arquitectes, agricultors: Malicot va fixar la seva mirada sobre tots els aspectes que constituïen la vida a la vall del Sarthe. Un segle més tard, Ana i Claudine ens presten els seus ulls per recórrer de nou el camí.

                                                                                                                                                                                            Jean Distel 

Ana Tornel

Després d'haver realitzat una formació de fotografia professional a París, Ana Tornel continua la seva carrera professional com a fotògrafa free-lance, produint imatges que seran publicades en premsa i mostrades en diverses exposicions. La seva activitat recent es concentra en un treball d'autor, assumint plenament alternatives i perspectives molt més personals. Sempre a través de la fotografia analògica, juga amb la llum i l'espai per projectar-nos en un viatge emotiu cap a l'interior del seu univers enmig d'una atmosfera misteriosa. A la recerca d'un mitjà millor adaptat al seu projecte artístic, es creua al març de 2012 amb Quinn Jacobson i participa a un taller de col·lodió humit que aquest imparteix a París. Un any més tard i també amb Quinn, completa amb un curs avançat de negatius de col·lodió i còpies, durant el primer festival de Revela-T. El descobriment d'aquest procés fotogràfic alternatiu és el trampolí que la propulsa cap a nous camins d'exploració fotogràfica. Mitjançant la seva pràctica, es distancia deliberadament dels criteris estètics en voga i ens convida a una contemplació diferent de la quotidianitat.

Durant el juny-juliol de 2014, participa, juntament amb l'escriptora canadenca Claudine Bertrand, en una Residència d'Artistes creada per l'estudi Malicot en Sablé-sur-Sarthe sobre el tema "Sarthe, metamorfosi d'una vall", que Anna plasma sobre plaques de col·lodió humit. Aquest treball està sent actualment exposat de forma itinerant en les diverses localitats de la vall del Sarthe i al festival Revela - T. Així mateix ha estat l'objecte d'un llibre publicat per l'Associació Malicot.

http://www.anatornel.com

Lugar: Fàbrica de Cal Garbat. Mossén Jacint Verdaguer, 8. Vilassar de Dalt