Vilassar de Dalt

Vilassar de DaltVilassar de Dalt és una població amb un ric patrimoni arqueològic, natural i industrial. Població de carrers costeruts, porta d’entrada al Parc de la Serralada Litoral conserva encara, en el seu nucli antic, molts dels elements arquitectònics que el caracteritzen.

El castell de Vilassar, declarat monument històrico-artístic l’any 1931, ha sofert moltes reformes al llarg dels segles, es pot contemplar des de diversos punts de vista i corona majestuós el nucli de la població. L’església, obra de l’arquitecte Antoni Fisas, conserva encara en la seva porta lateral restes de l’antiga edificació gòtica.

Passejant pels carrers de la vila es poden trobar moltes masies com cal Notari, cal Doctor, can Banús, can Salvet… que s’intercalen amb carrers de cases alineades, cases de cós, característiques del s. XIX. Destaquen les grans construccions fabrils, avui destinades a altres usos, que fan palès el ric passat industrial tèxtil de la vila.

Roca de'n ToniPel que fa al patrimoni arqueològic caldria destacar tots els jaciments megalítics de la zona de can Boquet (cova d’en Pau, cova de la Granota, etc) així com el conegut dolmen de la Roca d’en Toni i ja de tornada a la població cal conèixer els Forns romans de la Fornaca, terrisseria romana del s. III dC museïtzada en un recinte arqueològic.

Com a motor d’activitats culturals podem destacar el teatre de la Massa, amb la seva majestuosa cúpula dissenyada per l’arquitecte Rafael Guastavino, que ofereix un programa continuat d’activitats durant tot l’any.

A nivell museístic trobem el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, que amb les seves col·leccions etnogràfiques i arqueològiques aplega molts dels testimonis del passat de la nostra vila mostrats al públic a través d’exposicions temporals, així com el Museu Cau del Cargol, una de les col·leccions privades de malacologia més importants d’Europa. Per últim destacaríem de Vilassar de Dalt el ric patrimoni natural en el marc del Parc de la Serralada Litoral, amb les seves pinedes, alzinars, torrents i fonts que conformen un espai privilegiat de descoberta de la natura. (EOR)