Juan Manuel Castro Prieto

Juan Manuel Castro Prieto va néixer a Madrid el 1958 . Economista de formació mai va arribar a exercir com a tal a dedicar-se a la fotografia .

La seva vinculació amb la fotografia comença el 1977 i com la majoria dels autors de la seva generació ho fa de forma autodidacta . Al començament dels anys vuitanta , ingressa a la Reial Societat Fotogràfica de Madrid on coneix a Gerardo Vielba , Gabriel Cualladó , Paco Gómez i Joan Dolcet .

El 1990 va viatjar a Cuzco, Perú, per fer costat de Juan Manuel Díaz Burgos els positius del mestre peruà Martín Chambi a partir de les plaques de vidre originals . Després d’aquest primer viatge , comença una llarga relació amb el Perú , on va tornar a 9 vegades per completar el seu llibre “Perú , viatge al sol” , que va ser acompanyat per una exposició al Centre Cultural de la Vila l’any 2001 , una mostra que ha estat presentada , entre altres països , a França , Bèlgica , Itàlia , Mèxic i Perú . Altres projectes personals són la col · laboració que va realitzar amb el poeta Juan Cobos Wilkins, titulat 6 llamps i un poema o amb el Museu Lázaro Galdiano de Madrid el 2001.

Aquest any , Juan Manuel Castro Prieto comença un recorregut “en primera persona” per Etiòpia , i comença així un nou projecte personal . La seva obra personal ha estat guardonada amb diversos premis , destacant el Cesar Vallejo del Perú , el premi de PhotoEspaña Bartolomé Ros a la seva trajectòria com a autor el 2002 i el de fotografia de la Comunitat de Madrid que dóna peu a l’exposició i posterior publicació del llibre amb mateix títol ” Estranys ” , treball aquest que recorre vint anys del territori més intimista de Juan Manuel Castro Prieto. Aquesta exposició itinerarà per Espanya , França , Polònia , Mèxic i França.

El 2004 participa en diverses exposicions i publicacions col·lectives com ara ” Aigua al nu”, amb la Comunitat de Madrid i “Tingues Views. Contempoaray Spanish Photography ” comissariada per Publio López Mondéjar al Tòquio Metropolitan Museum of Photography .

El 2005 viatja a la illa de Tanna per encàrrec de la revista alemanya Mare per elaborar un reportatge sobre el Culte al Càrrec que s’hi realitza. Aquest projecte donarà lloc a una exposició i llibre amb text de Dimitri Ladischensky que sota el títol ” Esperant al Càrrec ” s’exposarà el 2007 a ​​Sestao , Leganés , Alcorcón i Fuenlabrada . Durant aquest temps també exposa i publica ” Conca en la mirada ” amb textos d’Andrés Trapiello i editat per la Diputació Provincial de Conca i l’Editorial Lunwerg .

També en 2006 treballa juntament amb altres fotògrafs a ” Visions del Marroc” llibre i exposició comissariada per Publio López Móndejar que s’exposarà en diverses ciutats marroquines.

Aquest mateix any exposa a la Galeria Art XXI i publica el llibre ” La Seda Trencada ” amb textos d’Andrés Trapiello . Amb aquest treball participa a l’exposició ” Espais ” al Museu d’Art Contemporani de La Corunya.

També el 2006 rep l’encàrrec del Museu D’orsay per participar en un reportatge fotogràfic sobre el museu que donarà lloc a una exposició al mateix museu i la publicació del llibre corresponent a aquest treball en 2007; també aquest any publica el llibre ” Joan Manuel Castro Prieto “com a part de la Col · lecció PhotoBolsillo de la Fabrica Editorial amb text de Publio López Mondéjar.

Ja el 2008 exposarà a la Galerie Vú de París ” Estranys ” i “Perú , Viatge al Sol” a Lima, al Centre Cultural d’Espanya.

Participa en l’exposició Raó de Sigueu a Saragossa al Palau de Sástago i Publica amb Lucam el llibre de polaroids amb textos d’Andrés Trapiello . ” Mota de Pols ” .

El 2009 seguirà la itinerància de la seva exposició “Perú , Viatge al Sol” amb l’AECID per Guatemala , Equador i Bolívia.

Publica el llibre ” Etiòpia ” amb l’editorial Lunwerg i text de Christian Caujolle . Exposa aquest treball al Teatre Fernán Gómez de Madrid .

Col·labora amb Alejandro Iñárritu en una producció fotogràfica sobre el rodatge de la seva última pel · lícula ” Biutiful “.

Publica el llibre ” Quan torni al teu costat ” Albarracín amb text d’Antonio Ansón i editat per la Fundació Santa María de Albarracín .

Comença a treballar en un projecte juntament amb la família de Martín Chambi per a l’elaboració d’un llibre en el qual Castro Prieto segueix les petjades de l’autor peruà per reflectir els canvis socioeconòmics i culturals en el Perú actual així com una reflexió sobre l’evolució del propi llenguatge fotogràfic en els vuitanta anys transcorreguts .

L’any 2010 la ciutat francesa de Sète li ofereix carta blanca per a la realització d’un llibre sobre la vila on resideix durant una temporada .

Rep l’encàrrec de La Fàbrica d’il · lustrar fotogràficament l’obra literària ” Noces de Sang ” de Federico García Lorca , que veurà la llum en el 2011.También en aquest any viatja a Seül a fotografiar la Universitat femenina Ewha , construïda per l’arquitecte Dominique Perrault , amb motiu del Gran Premi de l’arquitectura francesa .

Amnistia Internacional publica el seu calendari anual amb fotografies seves.

El 2011 Juan Manuel realitza un recorregut pels hotels de Madrid per fotografiar les principals obres d’art fruit del qual s’inaugura l’exposició ” Habitants i vianants ” comissariada per Chema Conesa al Palau de Cibeles . Hi pretén la transformació de l’obra d’art en fotografia amb el seu llenguatge propi .

Inaugura ” Perú , viatge al sol ” al Cercle de l’Art a Barcelona.

Actualment segueix desenvolupant el seu projecte personal vinculat a la memòria i els seus espais.

http://www.castroprieto.com/