Exposició Josep Guiolà

Detalls

  • Dates: divendres, 30 de maig • dissabte, 31 de maig • diumenge, 1 de juny

Josep GuiolàJosep Guiolà (Arbúcies, 1944), fotògraf experimentat i gran coneixedor de la tècnica i els processos fotogràfics, sempre ens ha mostrat les seves imatges com autèntiques obres d’art. Amb aquesta exposició s’endinsa en una nova tècnica i es separa de la seva càmera i de l’ampliadora per fer una altra mena de “fotografies”.

Guiolà surt del seu estudi-laboratori i treballa amb la natura i manipula el paper fotogràfic. Aquesta vegada l’objecte de la seva mirada no són els cossos nus, els paisatges o els retrats, sinó que els ha canviat per les flors, fulles i plantes, els peixos, popets o animalons marins i altres objectes que podeu jugar a descobrir quins són.

Tots ells són elements degudament escollits que Guiolà situa damunt el paper fotogràfic per blanc i negre (sensible a la llum) i s’exposen al sol premsats entre un vidre. Amb líquids com el fixador, el revelador o l’aigua, entre altres materials i tints, deixa positivar al sol, un element imprescindible per aquest nou treball. Torna als orígens de la fotografia i deixa fer la feina al SOL aconseguint com a resultat aquests “dibuixos de llum”.

L’artista passa de treballar en un espai fosc i reduït sota la llum d’una bombeta vermella, a fer-ho a l’aire lliure i amb la claror del dia. Si bé el paper i els líquids per blanc i negre no els pot tocar la llum i són exclusivament per a fer fotografies sense color, podem comprovar aquí que amb la llum solar els papers reaccionen i dónen color a la superfície.

Segons els líquids que utilitza, el tipus de paper i la substància que desprèn cada planta, cada peix, drap o teixit… el resultat és diferent, canvien les tonalitats i aconsegueix aquestes imatges indescriptibles. Algunes semblen autèntiques radiografies, d’altres són poesia i totes senzillament maravelloses.

La mostra recull treballs diferenciats, la sèrie d’espècimens botànics anomenada Foto-síntesi; el conjunt d’animalons marins i les obres anomenades Abstraccions i Expressions, més artístiques i “pictòriques” on predominen les pinzellades i el traç del’artista.

Josep Guiolà en comptes de fotografiar composa a cegues damunt el paper i deixa treballar al sol perquè transformi els colors. Però sense la inquietut de l’artista ni el gran coneixament que té de la tècnica i del material fotogràfic aquest treball no hagués estat possible. És gràcies doncs, una vegada més, a les ganes de buscar noves experiències i a la curiositat i el treball incansable de Guiolà, que ens regala aquest conjunt d’imatges, fugint d’allò tradicional i convertint cada peça en una petita obra d’art.