Centre Excursionista de Catalunya CEC

El Centre Excursionista de Catalunya és una entitat fundada l’any 1876 amb el nom d’Associació Catalanista d’Excursions Científiques per Pau GibertJosep FiterEudald CanivellRomà AmetMarçal Ambrós i Ramon Ambrós després d’una excursió al Montgat, quan decidiren de fundar una entitat que fes sortides per tal d’estudiar les riqueses de Catalunya sota els diferents aspectes científics, literaris i culturals.

Als seus locals i sota el seu patrocini es van fundar l’Institut d’Estudis Catalans i s’hi celebrà el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana. Des del 1904 s’organitza en seccions, i entre elles la Secció d’Esports de Muntanya va popularitzar l’alpinisme i els esports de neu, alhora que organitzaven una xarxa de xalets-refugi de muntanya.

Durant la postguerra, amb el pretexte de conèixer la toponímia dels indrets geogràfics, foren els primers en impartir classes de català. El 2002 tenia 5.500 socis. El 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi, el 1981 el Premi d’Honor Jaume I i el 1999 la medalla de la UNESCO. Actualment també col·labora en el projecte Europeana, de digitalització de patrimoni cultural europeu.

El Centre disposa d’un extens arxiu fotogràfic, consultable en línia a Memòria Digital de Catalunya. L’apartat de col·leccions incorpora dues tipologies d’agrupacions fotogràfiques. D’una banda, els conjunts d’imatges d’una temàtica concreta recollits per afeccionats, com ara l’arquitectura romànica i, de l’altra, les col·leccions que es van establir a l’arxiu per tal d’organitzar les fotografies segons el seu format, com és el cas de les diapositives de vidre de format 8×10 cm. emprades antigament per il·lustrar les conferències realitzades a l’entitat.

Festival Revela-T — © 2013 espaifotografic.catLegal notice
Associació Fotogràfica Espaifoto - C/ Pau Piferrer 24, Vilasar de Dalt, 08339 Barcelona - CIF: G655335566

Back to Top