Exposició “Related Time” de Pablo Lerma

Exposició "Time Related" de Pablo LermaLa fotografia és la tècnica que ens permet apropiar-nos d’imatges i congelar-les en el temps per sempre. Un petit instant de la nostra vida o de la realitat que ens envolta es queda capturada eternament, fent que el temps s’aturi. La vida passa davant dels nostres ulls i ens limitem a acotar, a tancar-la en petits frames i jugar-hi, carregant-la de contingut i referents. La vida se’ns escapa entre els dits, però gràcies a la fotografia podem jugar amb els seus instants, apoderar-nos d’ells i reviure’ls una i altra vegada.

El temps és una component indispensable de la fotografia. L’acció fotogràfica el congela, però l’experiència visual el perllonga en el temps, l’allarga fins arribar allà on d’una altra manera no hi arribaria. La contemplació de la imatge exposada, del conjunt fotogràfic creat, conforma un nou temps que es re-viu a la sala d’exposició. El visitant pren un paper actiu en aquesta experiència, atorgant-li la durada contemplativa que sent que li correspon, ni un segon més, ni un segon menys.

La fotografia de Pau ens transporta a un instant congelat, a un moment etern, i ens permet captar amb detall cada signe que se’ns escapa al temps real. Un pèl que es blanqueja, un full que cau, una arruga que apunta… senyals físiques del temps que ens venç es fan visibles i ens transporten a un lloc de records i moments passats. La delicadesa de la seva fotografia contrasta amb el cru del tema, amb la rudesa de la qüestió retratada. Jocs de llums i ombres, mirades i gestos de complicitat relaten una història fragmentada de situacions i anhels. La història del món davant la quotidianitat del personal. El llenguatge universal de l’experiència comuna.

És especialment interessant el procés creatiu del fotògraf. Ell mateix construeix el seu temps artístic, el discurs de la fotografia comença en el moment de captar la imatge. Mitjançant la selecció de la mida, la disposició en sala i l’agrupament aconsegueix crear un llenguatge propi i una experiència contemplativa per a l’espectador. Sense paraules, les imatges es succeeixen una darrera l’altra, una sota l’altra, creant una jerarquia inventada que s’apodera del nostre subconscient. La gran imatge final es revela a la sala, sobre la gran paret blanca i sobre les pàl·lides fulles d’aquesta publicació. El fotògraf com creador d’experiències vitals. El mirall de la nostra pròpia existència.

(Text: Eneka Fernández)

Festival Revela-T — © 2013 espaifotografic.catLegal notice
Associació Fotogràfica Espaifoto - C/ Pau Piferrer 24, Vilasar de Dalt, 08339 Barcelona - CIF: G655335566

Back to Top